Νίσυρος

Nisyros_1 Γεωγραφική θέση και Μορφολογία

Η Νίσυρος βρίσκεται στο ΝΑ Αιγαίο στο κέντρο του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
Το μεγαλύτερό μέρος της είναι ορεινό, αποτελούμενο από ηφαιστειακά πετρώματα και εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλιές ηφαιστειακές δράσεις όπου σχηματίστηκαν κρατήρες.
Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας.
Η γεωλογική και τεκτονική δομή της Νισύρου ευνοεί την παρουσία υπόγειων υδροφόρων θερμών πηγών, που αξιοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (ιαματικά λουτρά).

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Νίσυρος σχηματίσθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα των Γιγάντων, όταν ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, ανέλαβε να αφανίσει τον Πολυβώτη, ο οποίος , νικημένος και καταδιωκόμενος, διασχίζει έντρομος το Αιγαίο για να σωθεί.
Κάπου κοντά στην Κω, ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε, ο οποίος απέσπασε με την τρίαινα του ένα τμήμα της Κω, το έριξε εναντίον του και τον καταπλάκωσε. Έτσι σχηματίσθηκε και η Νίσυρος.

5856893_origΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Ο επισκέπτης της μιας μέρας που έρχεται κυρίως από την Κω , φθάνει στο νησί στις 10:30 το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα στις 15:30 δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο για να απολαύσει τις ομορφιές του νησιού.
Με την ενοικίαση όμως ενός οχήματος έχει τη δυνατότητα να δει αρκετά πράγματα .Σε αυτούς τους επισκέπτες λοιπόν, προτείνουμε να ξεκινήσουν την περιήγησή τους από το ηφαιστειολογικό μουσείο των Νικειών που είναι και ο πιο μακρινός προορισμός. Επιστρέφοντας, μπορούν να κατέβουν στην καλντέρα του ηφαιστείου και να εξερευνήσουν τους κρατήρες. Επόμενος προορισμός είναι ο Εμπορειός, ένα εξίσου παραδοσιακό χωριό της Νισύρου όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να χρησιμοποιήσετε τη φυσική σάουνα και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του ηφαιστείου. Φτάνοντας στο παραθαλάσσιο χωριό των Πάλλων μπορείτε να δείτε την Θερμιανή, τον χριστιανικό ναό με τις θερμές πηγές. Επόμενος προορισμός είναι το Παλαιόκαστρο, το οποίο αποτελεί μια από τις καλύτερα σωζόμενες αρχαίες οχυρώσεις. Τελευταίος και κοντινότερος προορισμός είναι το Μανδράκι, η πρωτεύουσα του νησιού, όπου θα δείτε την μονή της Παναγιάς Σπηλιανής και τα γραφικά σοκάκια του νησιού μας.
Για τους επισκέπτες που θα διαμείνουν στο νησί, προτείνουμε να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη τους στο ηφαίστειο κάποια από τις πρωινές ώρες, να δουν το ηλιοβασίλεμα από το Παλαιόκαστρο, να απολαύσουν τα ιαματικά λουτρά, να βρεθούν στην καλύτερη παραλία του νησιού, την Παχιά Άμμο αλλά και στην βοτσαλωτή μας παραλία, τους Χοχλάκους, και να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα της Νισύρου.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Η Νίσυρος, ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις, και τα ήθη κι έθιμα της πολύχρονης ιστορίας της, διοργανώνει αρκετά πανηγύρια κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε τοπικά εδέσματα και να διασκεδάσετε με τους ντόπιους κατοίκους, κάτι που θα κάνει τις διακοπές σας μοναδικές, και μια εμπειρία που θα θυμάστε σε όλη σας τη ζωή!

 1. Τρίτη της Λαμπρής (κινητή εορτή) – Ευαγγελίστρια (μεσημέρι)
 2. 1 Μαΐου – Παναγία Κυρά (μεσημέρι)
 3. 26 Ιουλίου – Άγιος Παντελεήμονας – Αυλάκι
 4. 14 Αυγούστου – Παναγία Σπηλιανή και Παναγιά Κυρά
 5. 15 Αυγούστου – Παναγία Κυρά (μεσημέρι)
 6. 15 Αυγούστου – Παναγία Σπηλιανή
 7. 22 Αυγούστου – Παναγιά Κυρά
 8. 23 Αυγούστου – Παναγία Κυρά (μεσημέρι)
 9. 7 Σεπτέμβρη – Γενέσιο της Θεοτόκου – Εμπορειός
 10. 13 Σεπτέμβρη – Σταυρός – Άργος
 11. 25 Σεπτέμβρη – Άγιος Θεολόγος – Νικειά
 12. 8 Νοεμβρίου – Ταξιάρχης – Εμπορειός (μεσημέρι)
 13. 21 Νοεμβρίου – Εισόδια της Θεοτόκου – Νικειά

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΗΣΙΟΥ